#Start

Koffie in het veld

’s Morgens wakker worden met een lekker bakje koffie is voor mij de ideale start van de dag. Thuis gebeurd dit door één druk op de knop van de volautomaat. In het veld wordt dat een stuk lastiger, maar gelukkig kan je in het veld ook een bakje verse koffie zetten. In dit blog vertel ik over mijn favoriete manier van koffiezetten in het veld.

De weg naar het lekkerste begin van je dag

Koffie french press
Stap 5 – Koffie is bijna klaar

Er zijn verschillende methoden om koffie te zetten. In het veld heb ik diverse methodes geprobeerd; cowboy coffee, oploskoffie, RVS-filter en een percolator. Maar tegenwoordig gebruik ik de french press methode. Want deze methode is simpel en je krijgt een heerlijk resultaat. Er wordt gebruik gemaakt van een plunjer om de (vers) gemalen koffiebonen van de koffie te scheiden. In 5 stappen zet je simpel verse koffie.

Stap 1) Water koken en ondertussen de koffiebonen malen.
Stap 2) Laat het gekookt water 1 minuut afkoelen.
Stap 3) Voeg daarna de koffie al roerend toe.
Stap 4) Deksel op de kookpot en laat de koffie een minuut of vier trekken.
Stap 5) Druk de plunjer rustig naar beneden. Je koffie is nu klaar om drinken.

Bonen malen en koffiedrap

Koffiemolen en toaks kookpot
Koffiemolen en kookpot

Om de koffiebonen te malen gebruik ik een goedkope handmaler. Toch heb ik niet de eerste de beste koffiemolen die ik tegenkwam gekozen. Zo heb ik bij mijn zoektocht naar een koffiemolen ook gekeken naar de opbergmogelijkheden. In dit geval past de koffiemolen in mijn drinkflessen. Zo bespaar ik niet persé gewicht maar wel pakvolume. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om gemalen koffie mee te nemen, maar ik vind vers gemalen koffie lekkerder en ik vind het een relaxed stukje kamproutine.

Combineer je gear

Inhoud van mijn kookpot
Inhoud van mijn kookpot

Ik probeer altijd met een zo klein en licht mogelijke rugzak op pad gaan. Dat krijg ik gedeeltelijk voor elkaar om te kiezen voor lichte materialen zoals titanium. Naast lichte materialen is het net zo belangrijker om gear voor verschillende doeleinden te combineren. Ook voor mijn dagelijkse koffieroutine combineer ik mijn gear. Mijn kookpot zat al tot de rand vol met kookgerei toch kon de french press er nog bij. Mijn kookpot gebruik ik dus niet alleen om te koken en koffie te zetten maar ook om mijn firesteel, alcoholstove, pannenhouder, windscherm, houtbrander, french press, gasbrander, schoonmaakdoekje en tot slot pot cozy mee te nemen.

Wat is jouw favoriete manier van koffie zetten in het veld? Vertel het in ons forum.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Johan

    Ik.neem altijd de handpresso mee op vakantie. Heerlijke espresso zo gezet.

Geef een reactie