#Start

Wildernissen

Wilde avonturen tussen de wilde dieren, meer wildernissen dan dat kan het niet worden. Maar waar zijn die wilde dieren? In dit blog neem ik je mee op zoek naar wilde dieren. Zoals altijd met het motto; houden van de natuur betekend soms ook ergens wegblijven. Dus we gaan niet als een wilde achter de dieren aan en we respecteren de natuur. Geloof mij, dat gaat hand in hand met de beleving van wild in Nederland.

Wat moet je doen als je wild wil zien?

#Wild | Aardhuis
Bij het Aardhuis kan je makkelijk edelherten observeren.

Wilde dieren willen geen contact met mensen, ze vermijden ons in natuurlijke situaties. Het beste wat je kan doen tijdens je wildavontuur is rust houden. Wild kijken vraagt om stilte terwijl al je zintuigen open staan. Zorg dat je stille kleren aan hebt, vermijd klittenband, ook op je (foto)rugzak en zet je geluiden en flitsers uit. Leer de omgeving van de dieren kennen voor succes. Vooronderzoek naar sporen helpt altijd. Zie je geregeld prenten op het pad of keutels? Dit is een plek die je in de gaten moet houden. Let ook goed op het tijdstip want dieren passen zich aan op onze aanwezigheid. Dieren trekken zich overdag en in het weekend doorgaans verder terug van de paden. Deze rust hebben zij dan ook echt nodig, blijf op de paden en vermijd de nacht. De ochtend- en vroege avond heb je de meeste trefkans. Wil je meer op je wenken bedient worden? Maak dan gebruik van wildobservatieplaatsen of excursies met een boswachter.

.

Waar zitten ze dan?

#Wild | Je ziet dieren vaak maar gedeeltelijk
Je ziet dieren vaak maar gedeeltelijk.

De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van West-Europa en heeft een grote variëteit aan natuurtypen. Zowel kale zandverstuivingen als vochtige moerasbossen en alles daartussenin. Kenmerkende wilde dieren zijn de edelherten en wilde zwijnen en sinds kort is bijna de hele Veluwe onderdeel van twee wolventerritoria. Het ree en de vos doen het uitstekend in ons cultuurlandschap en zijn in heel Nederland te zien. Hierbij is het ree denk ik het meest geziene wilde dier. De das en de bever zijn soorten die het erg moeilijk hebben gehad maar, hoewel erg lastig, te vinden in grote delen van ons land. Dassen houden van bos en halfopen landschappen met een voorkeur voor agrarische gronden. Bevers vind je in waterrijke omgevingen zoals uiterwaarden. De Biesbosch is het meest bekend om haar bevers. Je begrijpt, als je wilde dieren wilt zien dan is het een aanrader om je in het dier zijn leefwijze en omgeving te verdiepen.

Wild of halfwilde dieren

#Wild | Geen angst maar zeker niet mak.
Geen angst maar zeker niet mak.

Het is al zo lang geleden dat edelherten en wilde zwijnen uitgezet zijn op de Veluwe dat ze voor de meeste mensen gevoelsmatig nooit weggeweest zijn. Diersoorten die al veel eerder niet meer in het wild te vinden waren en nog maar relatief kort weer geherintroduceerd zijn, dat zijn paarden en runderen. Ze helpen ons om de natuur compleet te maken met zo min mogelijk beheer door mensenhanden. De bekendste soorten zijn het konikpaard en de Schotse hooglander. Qua runderen komen onder andere het heckrund en de tauros het dichtst in de buurt van het rund dat van oorsprong in Europa leefde. Een echt oerbeest is de wisent, lees hier ook mijn blog over deze dieren. De wisent is echt wild, oersterk en prachtig om te zien.

Rewilding

#Wild | Exmoorpony's in de Maashorst.
Exmoorpony’s in de Maashorst.

Nadat de mens alles heeft beteugeld is er een stroming ontstaan om natuur weer vrij en wild te laten worden, rewilding. In de natuur hangt alles samen en alles heeft dan ook (in)direct effect. Zo zorgt het eetgedrag van grote grazers voor open plekken in natuurgebieden. En let ook op stierenkuilen, hier vind je weer miniatuurwild zoals mieren en zandbijen. In een ander blog zal ik hier verder op in gaan. Het punt is, paarden en runderen moeten we nog leren zien als wild en deze staan dan ook veelal in grote omheinde gebieden. Het zijn over het algemeen dieren die niet snel op de vlucht slaan, maar ze zullen zich geheel terecht verdedigen als je te dicht in de buurt komt. Een overzicht van gebieden vind je op de site van ARK of FREE Nature.

In het kort

#Wild | Vos op muizenjacht
Vos op muizenjacht
 1. Leer over gedrag en de leefomgeving van de dieren die je wil zien.
 2. Verwacht niet meteen een dier mooi poserend voor je, soms moet je tevreden zijn met alleen een snuit of bil. Vaak genoeg zie je ook helemaal niks, dat hoort erbij.
 3. Begin in de buurt of kijk online waar mooie gebieden zijn.
 4. Kleed je gepast, vermijd witte of lichte vlakken en ritselende kleren. Denk eraan dat als je een uur gaat posten dat je snel afkoelt.
 5. Maak het jezelf makkelijk met een thermos koffie of ander drinken en wat eten. Maar denk eraan dat wild makkelijk schrikt als ze vreemde geluiden horen.
 6. Dieren hebben routine, ze nemen vaak dezelfde routes. Als ze niet verstoord worden op die route (dus niet de wildwissels aflopen) dan is de trefkans het grootst.
 7. Een verrekijker of camera met telelens is wat mij betreft een must. Camerageluiden kunnen dieren afschrikken.  
 8. Ga alleen, het klinkt ongezellig maar samen ga je toch vaak kletsen en let je minder op de omgeving.
 9. Ga samen erop uit. Huh en punt 8 dan? Wild kijken is beleving, en er samen op uit ook. Als wild zien niet je grootste prioriteit heeft dan is samen erg leuk. Kleedje, drinken en wat lekkers mee. Wildernissen mag ook luxe zijn.

Soms heb je geluk om wild te zien maar ik weet zeker dat je ze vaker ziet als je meer van ze weet. Heel veel plezier met je zoektocht, ik hoop dat het lukt.

Groeten Sabine

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. sabine

   Hallo Wouter, wat leuk dat je een reactie hebt achter gelaten. En bedankt voor je compliment.

Geef een reactie