#Start

Beleving in de herfst

herfst vliegenzwammen © Sabine Wolters
Dit jaar zijn er bijzonder veel vliegenzwammen.

De herfst is een prachtig seizoen vol rijkdom. De paddenstoelen schieten uit de grond en de bomen laten hun vruchten vallen. Hoewel er geen kleurige bloemen zijn en de dagen wat grauw kunnen zijn, is er heel veel kleur te vinden. Ook is er bij het wild nog veel te beleven. Bronst van edelherten, wisenten, damherten en moeflons zorgt nog voor de nodige oergeluiden. Alles in voorbereiding van de winter en een nieuw jaar vol nieuw leven. Alles is verbonden in een oneindige cyclus van leven en dood.

Herfst geeft leven

berkenzwam © Sabine Wolters
Het donkere gevoel van dit seizoen heeft ook zijn charme.

Hoewel menigeen het gevoel krijgt dat alles afsterft in de herfst is niks minder waar. In de grond tussen zaden, wortels en schimmels leeft alles verder. Alles raakt in rust om de winter door te komen, om krachten te bewaren voor de lente om vervolgens de zomer in weelde door te komen. Bovendien vallen er heerlijke vruchten van de bomen. Beukennootjes, kastanjes en eikels worden nu volop gegeten. De dieren zijn druk bezig met het opvetten voor de winter. En de zaden en vruchten die overblijven kunnen uitgroeien tot nieuwe bomen en planten. Mede dankzij muizen, gaaien en eekhoorns wordt er gewerkt aan nieuw leven in het voorjaar en zo blijft de natuur vitaal.

Bronst op de Veluwe

Bronst © Sabine Wolters
Het hert probeert de hindes te imponeren. Een mooi schouwspel op een regenachtige herfstdag.

De bronst voor reeën is in de zomermaanden juli en augustus geweest. Nu, van september tot oktober, is het de tijd voor de edelhertenbronst. Daarna  zijn de damherten vanaf midden oktober aan de beurt gevolgd door wisenten en moeflons. Allemaal mannen die zich uitsloven om de vrouwtjes te versieren. Dat doen ze door hun geur te verspreiden, met (schijn)gevechten laten zien dat ze de sterkste zijn of door het maken van stierenkuilen. Deze gedragingen zorgen niet alleen voor kalfjes en lammeren in het voorjaar. Het zorgt ook voor dynamiek in de natuur. De stierenkuilen en kapot gemaakte boompjes zijn belangrijke onderdelen van het ecosysteem. Zij zorgen namelijk voor variatie in het landschap. En hoe meer variatie hoe meer dieren en planten er hun plekje kunnen vinden.

Paddenstoelen en zwammen

Paddenstoelbeschrijving © Sabine Wolters
Het mycelium, de schimmeldraden, blijft in de grond aanwezig.

Wie aan de herfst denkt, denkt aan paddenstoelen. Je kan het hele jaar paddenstoelen en zwammen vinden maar niet zoveel als tijdens dit mooie jaargetijde. Een paddenstoel heeft in plaats van wortels schimmeldraden in de bodem. Deze schimmeldraden noem je mycelium. Wanneer de juiste schimmeldraden met elkaar in contact komen ontstaat er een vruchtlichaam, dit is de paddenstoel. Paddenstoelen werken samen met andere organismen zoals bomen. De bekende vliegenzwam heeft een voorkeur voor berk maar kan ook met sparren en dennen leven. De rupsendoder is een zwam die leeft op poppen van rupsen. De pop gaat daar aan dood en deze zwam is dan ook een parasiet. Het laat zien dat de natuur een zeer fascinerend geheel is.

Lekker naar buiten

Spetterende eend © Sabine Wolters
Wij hebben geen donsjas met een waterafstotend laagje aan ons lijf. Maar we kunnen ons wel op alle weersomstandigheden kleden.

De herfst is een van mijn favoriete seizoenen. Een tijd van overvloed en tegelijkertijd je rustig terugtrekken zodat je sterk genoeg de winter doorkomt. En om het jaar erop weer volop genieten van ontluikend groen en jonge dieren. Hoewel je de neiging hebt om veel binnen te gaan zitten raad ik je aan om toch een paar uur per week naar buiten te gaan. Dat is goed voor je algehele gezondheid en wellicht kan je er ook steeds meer van genieten. Kleding in laagjes en een thermos met thee of hete chocomelk zorgen ervoor dat je ook van druilerig weer kan genieten. En als dat zonnetje dan even doorbreekt dan geniet je er ook dubbel zoveel van.

Bedankt voor het lezen en een fijne herfst gewenst.

Sabine

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Annelies Etienne

    Prachtige tijd van het jaar, de geuren en de kleuren het ruige weer soms en dan zo’n mooi verhaal is echt genieten

    1. jeroen

      Hallo Annelies, fijn om te lezen dat je ook zo van de herfst geniet.

Geef een reactie