#Start

Cursus Track and Sign

Prenten zijn pootafdrukken. Als je ergens loopt dan laat je prenten achter en afhankelijk van de ondergrond en manier van lopen zijn deze prenten zeer goed tot niet zichtbaar. Het zoeken en interpreteren van prenten is een bijzonder leuke hobby die je veel leert over dieren en de natuur in het algemeen. Onze cursusleiders zijn René Nauta en Aaldrik Pot. Vriendelijke gemotiveerde mensen met heel veel ervaring in het veld. Dit jaar is hun prentenboek uitgekomen, een prachtig boek over prenten van vele dierensoorten. Wij hebben ook de werkbladen besteld, dat is wel zo makkelijk in het veld. Iedere natuurliefhebber zal veel hebben aan dit boek.

Een kleine impressie van de cursus. Bij het boek krijg je een handig kaartje zodat je foto´s kan maken inclusief een maataanduiding. Zo zie je op de foto dat deze hazenprent zo´n 5cm is.

Prenten leren (her)kennen

Afgelopen winter zijn we met het cursusdeel sign begonnen. Dat inspireerde mij voor de blog #diersporen. Inmiddels zijn we nu bij het tweede deel, tracks oftewel prenten. Dag 1 bracht ons naar de zandverstuiving van Kootwijk. In de ochtend leerden we de theorie over prenten en de verschillende manieren van voortbewegen. We zoomden in op hond- en katachtigen en hoefdieren. Gezien het studiegebied verwachtten we daarna in het veld sporen van in elk geval: vos, hond, kat, wild zwijn, edelhert en ree. De wolf zou in theorie ook kunnen, maar ze hebben zo’n groot territorium dat dit niet verwacht word. Gekleurde satéprikkers en een meetlat met kleurblokken helpen met het uitmeten van loopsporen. Na een dag theorie en praktijk kregen we ook huiswerk mee. We moeten 10 foto’s van prenten identificeren. En we moeten zelf op pad om prenten te fotograferen en te identificeren. De cursusdag was natuurlijk erg leuk en bijzonder leerzaam. Het geleerde zullen jullie in onze blogs en op onze Facebookpagina tegenkomen.

Bij het determineren van wolvenprenten geldt, 1 prent is geen prent. Er zijn veel honden die dezelfde kenmerken vertonen. Daarom moet je onder andere ook het looppatroon en de afstanden tussen de prenten opmeten en analyseren. De eerste twee foto´s zijn van een wolf uit mijn persoonlijk archief. De derde zag ik afgelopen weekend, het is niet te zeggen of dit hond of wolf is. Bij twijfel hond of wolf kan je zeggen dat het een prent van een hondachtige is.

Over teengangers en andere theorie

Ze vertellen over de ontwikkeling van het beendergestel van zoolganger, teenganger, teenspitsganger en leggen uit dat een poot van een dier hetzelfde is als onze handen. De bijhoeven van een hert zijn in vergelijking met onze hand de pink en de wijsvinger. En de tenen die een afdruk geven zijn de ring- en de middelvinger. Hoefdieren hebben geen duim meer. Allemaal heel erg interessant maar ook heel behulpzaam met het bepalen met welke poot de afdruk is gemaakt. Bij dieren op vier poten die voor meer gewicht dragen dan achter zie je ook dat de voorpoten groter zijn dan de achterpoten. We leren dus niet alleen van welk dier de prent is, maar ook van welke poot in de vorm van links, rechts, voor of achter. Zoals gezegd bepaald de ondergrond mee hoe je de prent ziet. Maar prenten worden na het afdrukken ook verstoord door regen of omdat er andere sporen overheen komen te lopen. Prenten identificeren kan zo een hele puzzel worden. Het is een leerproces dat niet eindig is. Een cursus kunnen we dan ook iedereen aanraden. Er zijn in Nederland verschillende aanbieders.

De mens is een zoolganger, een wolf een teenganger en het ree is een teenspitsganger.

Van theorie naar de praktijk

Vroeg in de middag met een hoofd vol nieuwe theorieën gaan we het veld in. Het gebied is thuis aan veel wilde dieren en wordt ook goed bezocht door mensen met honden. We vonden dus meteen allerlei prenten. Onze cursusleiders plaatsten stokken met oranje vlaggen en geven zo onze studieobjecten aan. In stilte moesten we bedenken wat voor prent dit was, maar vooral ook waarom dat dan zo is. Ik herkende zwijnen- en hertenprenten prima maar ik leer nu benoemen wel welke kenmerken daar dan bij horen.Uiteraard heb ik ook heel veel nieuwe dingen geleerd. Allerlei theorieën zongen door het bos en alle deelnemers herhaalden wat ze in de ochtend hadden geleerd. Op het stuifzand was het helemaal een feest met prenten. Alle verwachte dieren hebben we gezien. Het goed fotograferen van prenten is nog een hele uitdaging. Soms zie je een mooie prent en denk je thuis, wat is dit voor chaos? Wacht dus niet met het verwerken van je foto’s. In een stukje modder vonden we prenten van een hondachtige. En van een kat, of toch een das? Het is nog een hele puzzel als de prenten niet compleet zijn. Er is geen drielobbig kussen te zien zoals bij een kat maar ook geen duidelijke nagels zoals bij een das. Wat denk jij?

Prenten kijk je makkelijk overheen. Open stukken zand of modder laten meestal wel wat aan prenten zien. In het veld waren de prenten ook lastig maar duidelijker dan op deze foto’s.

Stap, draf en galop

De verschillende gangen waren op het zand schitterend te zien. Je zag hertenhoeven inclusief de bijhoeven diep in het zand en oppervlakkige afdrukken van de vos. En aan de hand van die kenmerken konden we ook zien met welke gang de dieren over het zand waren gegaan. Edelherten en reeën drukken al rustig lopend niet hun bijhoeven af en de tenen blijven dichter bij elkaar. In galop zie je dat de tenen meer spreiden. En omdat er harder afgezet wordt komen de tenen (hoeven) dieper in het zand en daardoor worden ook de hoger zittende bijhoeven afgedrukt. Een vos die rustig over zand loopt met zijn harige pootjes drukt amper af en bij een haas vallen vooral de nagels in hun typische vorm op. Ook de verplaatsing van zand bij de prent zegt iets over de snelheid. Als je zelf over het zand rent en loopt dan kan je dit heel makkelijk herkennen.

1) Jong wild zwijn in een versnelde gang. 2) Wild zwijn met een redelijk harde ondergrond met 1 hele subtiele afdruk van een bijhoef. 3) Edelhert met een versnelde pas waardoor de bijhoeven te zien zijn. 4) Close-up edelhert met veel verplaatsing zand plus afdruk van de bijhoeven door de versnelde gang in combinatie met een zachte ondergrond. 5) Dubbelprent van een ree.

Hopelijk hebben we jou ook geïnspireerd tot het zoeken naar prenten, het is weer een hele andere beleving dan gewoon wandelen. We zijn inmiddels ook actief op Facebook, daar delen we nog meer foto’s en kleine verhalen. Wees van harte welkom.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog.

Sabine

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Dirk

    Complimenten voor je site en blogs. Erg leuk!!

    1. sabine

      Bedankt voor je complimenten, dat waarderen we.

Geef een reactie