#Start

Op zoek naar de wilde dieren

Prenten, wissels, afgekloven dennenappels, geschuurde bomen en plukjes haar. Zomaar een verzameling woorden die alles met sporen van de aanwezigheid van dieren te maken hebben. Vroeger toen we nog jagers en verzamelaars waren was kennis van dieren en de sporen die ze achterlaten van levensbelang. Tegenwoordig gaan we naar de supermarkt of zijn we zelfs veganisten. De mensen die zich in deze tijd verdiepen in het opsporen van dieren zijn nog steeds deels jagers maar ook vele andere natuurliefhebbers. Binnen de groep natuurmensen die ook graag bushcraften is dit onderdeel van natuurbeleving ook een geliefd onderwerp. Zoeken naar dieren en tekenen van hun aanwezigheid is een goede manier om jouw wildernisavonturen nog rijker te maken. De meeste mensen zullen in elk geval de prenten op de natuurpaden vinden. Jeroen en ik zijn dit jaar gestart met de cursus Track & Sign bij Extra Survival om hier nog veel meer over te leren. Dit zullen jullie ook terugvinden in onze blogs en op Instagram.

Inspiratie

Tijdens het eerste cursusweekend komt er al zoveel aan bod dat ik genoeg inspiratie heb om een boek vol te schrijven. Gelukkig heeft Extra Survival dit al gedaan. Aangezien we vooral veel van de das hebben gezien zoom ik hierop in. Dassen zijn namelijk perfecte wezens voor Track and Sign want overdag liggen ze veilig in hun burcht. Zichtwaarnemingen van dassen gebeuren zelden want ook hun burchten worden vaak niet gezien. Totdat je meer leert over hun levenswijze en wat ze nodig hebben in hun gebied. Kennis van dier en landschap zorgt werkelijk voor zoveel meer beleving.

De burcht

Dassenprenten op het wandelpad.

De burcht of dassenbouw wordt gegraven in een bosvak die enigszins heuvelachtig is en in combinatie met open gebieden zoals akkers, weides of heidevelden. Dassen graven met hun grote sterke nagels heel wat hoeveelheden grond weg om hun burchten te voorzien van meerdere gangen en kamers. Hun lichaamsbouw creëert een ovale ingang, pijp genoemd, en in het zand voor de ingang zie je een uitgesleten patroon wat aandoet als een glijbaan. Bovenop de burcht zie je krabsporen aan de bomen. En als de jongen de burcht uit komen en er rondom de bomen gespeeld wordt zie je dat ook terug aan de kale bodem rondom de stam. Dassen hebben een prima neus en verstoring door op de burchten te bezoeken moeten we voorkomen. Als je ’s avonds langs de wei waar een burcht in de buurt zit in stilte gaat wachten heb je kans op een zichtwaarneming zonder verstoring. Liefde voor de natuur betekend soms ook dat je ergens weg moet blijven.

Dassendrollen

Ze houden hun burcht schoon en poepen buiten de burcht in kleine ondiep gegraven putjes die latrines genoemd worden. Dassen zijn dol op mais en kevers en dat kan je terug vinden in hun uitwerpselen. De gele korrels of blauwzwarte dekschilden van kevers blijven vaak onverteerd achter in de drol. Een dassendrol kan indrukwekkend groot zijn, zo groot dat je denk dat een middelgrote hond zijn behoefte heeft gedaan.

De dassenpoot

Maar dan de dassenpoot, onmiskenbaar met vier kussentjes op een rij en die sterke scherpe nagels. Niet te verwarren met een ander dier en veelvuldig te vinden op en langs het pad. In de sneeuw waren de wissels, vaste wandelpaden, duidelijk te zien. De omgevallen bomen met een dun laagje sneeuw creëerden helemaal een feestje van pootjes. Dankzij de sneeuw konden we ook een aantal keer de hak van de das waarnemen, meestal zie je dit niet in de prent. Ook de vijfde teen wordt niet vaak afgedrukt. Doorgaans tref je een niervormige middenvoetskussen met vier tenen op een rij aan. Boven de tenen zie je altijd de scherpe nagels afgedrukt. Dassen zijn met hun lange scherpe nagels perfect uitgerust om hun burchten uit te graven. De voorpoten zijn hierdoor goed herkenbaar aan de langere afstand tussen de nagels en de teenkussens.

Complete dassenprent.

De vijfde teen is onderin zichtbaar en de nagels zitten dichtbij de teenafdrukken. Als je jouw hand op deze afbeelding legt, dan zit de vijfde teen waar jouw duim zit.
Dit is een afdruk van de rechter achterpoot

Hopelijk herken je deze prenten tijdens je volgende wandeling. En vergeet niet dat op de wandelpaden alles te zien is wat je nodig hebt. Zonder verstoring kunnen we er met zijn allen het beste van genieten.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog.

Groeten Sabine

Geef een reactie