#Start

De Europese bizon.

Wisent in de sneeuw
Wisent op de Veluwe.

Een andere naam voor wisent is Europese bizon en net als zijn Amerikaanse familielid heeft de wisent op het randje van uitsterven gestaan. Tot op de dag van vandaag is deze grote bosbewoner nog bij velen onbekend. En dat is jammer want het kolossale dier is prachtig om te zien. In close-upfoto’s kan je de sterke en intelligente blik in hun ogen zien. Dankzij het succes van het fokprogramma heb je nu weer kans om deze dieren in het (semi)wild te zien. En ik kan een excursie in een van de leefgebieden in Nederland dan ook van harte aanbevelen. Een ontmoeting met deze rundachtige in Bialowieza (Polen) waar ze weer in het wild leven staat erg hoog op mijn verlanglijstje.

Terug van weggeweest.

Nadat in 1927 de laatste in het wild levende wisent is verdwenen, waren er nog een klein aantal dieren in gevangenschap over. Met deze dieren is een fokprogramma opgezet en zijn er wisenten in het oerbos van Bialowieza uitgezet. Inmiddels zijn er zo’n 3500 dieren die in het wild of in reservaten leven. Daarnaast leven er ongeveer 1500 dieren in dierentuinen en fokcentra. Met ongeveer 5000 dieren is het nog steeds een zeldzaamheid. In Nederland zijn stichting ARK en Free Nature de drijvende krachten die zorgen dat wij van wisenten kunnen genieten. Sinds de komst van wisenten in het Kraansvlak in 2007 is het aantal gebieden uitgebreid naar vier kuddes. Wie graag naar een natuurkampeerterrein gaat kan ik de NTKC te Schaijk aanraden. Vanaf de camping wandel je door de Maashorst tussen kuddes van exmoorpony’s en taurossen naar de wisenten. De wisenten leven hier binnen het raster maar ze kunnen goed te zien zijn. Ook op de Veluwe kan je zonder gids langs het raster de bizons ontmoeten. Maar een excursie geeft beter kans om deze kudde te zien.

Wisenten in de sneeuw.

Mijn mooiste wisentmoment was in Kootwijk tijdens de winter van 2017. Het is verrassend hoe goed deze grote dieren zich kunnen verstoppen in een gebied van 400 hectare. Deze keer was het lopen extra lastig door een dik pak sneeuw. Maar na een half uur ploeteren zagen we de vijf wisenten rustig als altijd met dwarrelende sneeuwvlokken om ons heen. Wat een geweldig moment! We blijven altijd op 50 meter afstand en dankzij een telelens heb ik de leidkoe met zenderhalsband beeldvullend op de foto gekregen. Eenmaal thuis heb ik de foto verder uitgesneden en het resultaat zie je bij dit bericht. Die zender geeft om de 4 uur een signaal waardoor hun bewegingen in het gebied te volgen zijn, maar het geeft geen garantie dat je ze elk terreinbezoek kan vinden.

Browsen door het bos.

Schillen
Vraatspoor Wisent.

Als bushcrafter of buitenmens heb je vast al veel gezien van de sporen die dieren achterlaten. De aanwezigheid van een dier(soort) heeft effect op de omgeving. Zo heeft de wisent ook een belangrijke ecologische rol door zijn gedrag en eetpatroon. Het zijn geen grazers maar net als het ree zijn het browsers. Ze eten al wandelend grassen en kruiden en knabbelen onderwijl knoppen en jonge bladeren van bomen en struiken. Ook schillen ze de bast van de bomen wat prachtige tekeningen in het hout achter laat. Maar hier vertel ik later meer over.

Bedankt voor het lezen. Voor meer informatie kan je kijken op http://www.wisenten.nl.

Groeten Sabine

Geef een reactie